Medicul si tratamentul acneei

Tratamentul acneei cuprinde trei directii majore:
> favorizarea disparitiei leziunilor existente;
> reducerea formarii de noi leziuni;
> prevenirea cicatricilor si a modificarilor pigmentare;
________________________________________
In mod sigur, adolescentii, indiferent de sexul lor, sufera cel mai mult. Acneea poate actiona in mod negativ asupra psihicului adolescentilor, care la aceasta varsta incearca sa-si defineasca o identitate, asupra respectului de sine si poate induce o stare depresiva.

Tratamentul acneei depinde de gravitatea, dimensiunea si intinderea leziunilor. Exista o multitudine de produse impotriva acneei. Cum se va realiza alegerea medicatiei corecte?

In primul rand trebuie avuta in vedere o abordare rationala, adaptata fiecarui pacient – in urma evaluarii leziunilor pacientilor, medicul alege interventia eficace, corespunzatoare tipului de leziuni. Medicul trebuie sa-i specifice pacientului perioada in care este necesara aplicarea produsui pe piele.

Unele produse aplicate pe piele pot duce la iritare, roseata sau descuamare – aceste efecte secundare pot determina pacientul sa intrerupa medicatia. Din acest motiv, pacientul trebuie prevenit asupra eventualelor probleme. Exista posibilitatea ca aplicarile initiale ale tratamentului sa fie facute mai rar. Daca toleranta la produse este buna, se poate mari gradual frecventa de aplicare.
________________________________________
Intrucat acneea are un grad mare de inflamare, este necesar ca tratamentele alese sa acopere un spectru general:
> pentru tinerele femei, care doresc si o metoda contraceptiva, tratamentul acneei se poate face si cu ajutorul unui contraceptiv oral;
> o alta solutie este terepie cu antibiotice de tipul tetraciclinei;
> in cazul acneei care nu raspunde la antibiotice sau al acneei nodulochistice, se pot folosi medicamente cu izotretinoid, pe cale orala. Acest tratament trebuie prescris de un medic care are experienta in utilizarea medicamentului, deoarece pot apararea mai multe efecte secundare nedorite.
________________________________________
Iata cateva dintre efectele acneei asupra psihicului uman:
> efecte de ordin estetic;
> consecinte pe plan profesional;
> consecinte in planul vietii sociale;
> teama de cicatrici;
> pierderea respectului de sine.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top