Efecte

Efecte fizice…
Ambele efecte ale acneei, atat fizice cat si emotionale dureaza mai mult in timp. decat eruptia in sine. Chiar si dupa vindecarea leziunilor, pot ramane urme permanente.

In urma vindecarii leziunilor, in urma pot ramane pete rosii (macula); aceste pete pot ramane pana la 6 luni pe piele, la sfarsit disparand.

Cicatricile sunt urme ale ranilor si repararii tesutului. Cand tesutul sufera o rana, celulele albe si o serie de molecule inflamatorii se opun infectiei si vindeca tesutul afectat. Dupa eradicarea infectiei insa, tesutul nu poate fi mereu adus la forma sa initiala.

Durata si forma cicatricilor variaza de la individ la individ; sunt persoane care au acnee si cicatrici toata viata, cu schimbari foarte mici, si persoane la care cicatricile se diminueaza in timp, pana la disparitia lor.
In cazul existentei leziunilor acneice, este important sa se aplice o medicatie corecta, decat stoarcerea sau iritarea lor. Aceste actiuni pot duce la marirea leziunilor tesutului, putand aparea astfel, cicatrici permanente. Cel mai indicat ar fi, in cazul unui cos foarte inflamat, consultarea unui dermatolog care poate asigura extractia sau tratamentul profesionale.

Efecte emotionale…
Oamenii care sufera de acnee, de cele mai multe ori se acuza pe ei insusi, deoarece nu inteleg boala. Destramarea miturilor despre acnee, va poate ajuta sa intelegeti cauzele bolii si sa luati masuri pentru controlarea acestei afectiuni.

Acneea are un impact important asupra modului in care o persoana „vede” viata:

> retragerea din mediul social
> respect de sine scazut
> incredere in sine scazuta
> sentimente de depresie
> rusine
> furie
> preocupare
> frustrare
> depresie si suicid
> confuzie si frustrare la administrarea tratamentului
> limitarea vietii sociale
> situatii dificile in relatiile cu ceilalti membrii ai familiei
________________________________________
Efectele enumerate mai sus sunt adesea interconectate intre ele si au un impact puternic asupra pacientilor, descurajandu-i in urmarirea oportunitatilor sociale, fie la serviciu, fie la scoala.

Intr-un articol scris in anul 1948, Sulzberger si Zaidems afirmau: „Nu exista o boala care sa cauzeze mai multa durere psihica, mai multe neintelegeri intre parinti si copii, mai multa insecuritate generala si sentimente de inferioritate, precum si suferinta psihica asa cum este acneea vulgara”.
Implicatia este clara: acneea doare mai mult in interior.

Este important ca pacientii sa inteleaga ca nu este vina lor. Contrar credintei populare, acneea nu e cauzata de ceea ce fac oamenii – ce mananca, cat de des se spala pe fata – ci de un complex de factori care-si au originea in piele.
Acneea poate cauza suferinta emotionala profunda, dar daca aveti acnee, va poate ajuta ideea ca nu sunteti singuri, ca tratamentele in domeniu au evoluat si ca se poate gasi o solutie si pentru dumneavoastra.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top