Despre acnee

Definitia stiintifica

Acneea este o boala inflamatorie a foliculului de par sebaceu. Fiecare folicul contine un fir de par mic si mai multe glande sebacee. In mod nomal, sebumul, substanta uleioasa creata de glandele sebacee urca pe firul de par si iese la suprafata pielii. Rolul sau este de a lubrifica si proteja pielea. In cazul acneei, sebumul este blocat in folicul de catre anumite celule care se afla la suprafata si o bacterie a pielii se multiplica in interiorul porilor blocati. Astfel, tesutul inconjurator se inflameaza.


Cine face acnee?

Acneea poate afecta toti tinerii (12-17 ani) la un anumit moment. Se estimeaza ca mai mult de 90% din adolescenti, 50% dintre femeile adulte si 25% din toti adultii fac acnee.
Adultii intre 20 si chiar 40 de ani pot avea acnee. Unii oameni pot face acnee pentru prima oara ca adulti. Acneea afecteaza aproximativ in egala masura tinerii si tinerele. Insa, barbatii sunt mai predispusi la forme mai grave si de durata ale acneei. Adultii pot face diferite forme de acnee, precum acneea vulgara, chistica sau rosacee.

Tipuri…

Acneea poate lua multe forme si poate avea reactie diferita pe oameni diferiti. In principiu, acneea se imparte in doua categorii mari:

> acnee neinflamatorie (punctele albe si punctele negre)
> acnee inflamatorie (papule, pustule, noduli sau chisturi)


Papula – o mica leziune solida (maxim 5 mm) usor ridicata deasupra pielii. Un grup de papule foarte mici sau microcomedoane pot fi aproape invizibile, dar se simt la atins. Papula este cauzata de reactie celulara la acnee.


Leziune – o schimbare fizica in tesutul corpului, cauzata de o boala sau de o lovitura/ taietura. O leziune poate fi externa sau interna.Pustula – o leziune fragila ce contine un amestec de celule albe, celule moarte si bacterii. O pustula ce se formeaza peste un folicul sebaceu are de obicei un fir de par in centru.


Comedon – este foliculul sebaceu plin cu sebum, celule moarte din interiorul folicului, fire de par mici si bacterii. Cand un comedon e deschis se numeste punct negre, deoarece la suprafata are o aparenta neagra. Un comedon inchis este numit punct alb; acesta apare ca o umflatura colorata sau usor inflamata a pielii.Macula – este o pata rosie, temporara, ce ramane dupa o leziune acneica vindecata. Este plata, de obicei rosie, cu o granita bine definita. Poate persista cateva zile inainte sa dispara.
Nodul – ca si papula, este o leziune in relief, cu o forma neregulata; spre deosebire de papula, nodulul este caracterizat de inflamarea mai in adancime a pielii si poate duce la distrugerea tesutului si deci la cicatrici. Nodulii sunt foarte durerosi si nu raspund decat la anumite tratamente (consulta un dermatolog).

Chist – este o leziune ca un sac ce contine celule albe, celule moarte si bacterii. Este mai mare decat o pustula, poate fi foarte inflamat si se intinde pana in adancimea pielii. Chisturile si nodulii apar de multe ori impreuna, intr-o forma de acnee numita nodulochistica.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Scroll to Top